• asiakaspalvelu@finzo.fi
  • |
  • +358 (0) 400242801
  • +358 (0) 400242801
  • asiakaspalvelu@finzo.fi
Vabandan, kui mu järgnevad küsimused on kuskil “tingimustes” või “lepingutes” lahti seletatud. Aga pelgalt hinnakirja lugedes ma küll järgnevatest hindadest aru ei saa:

Lepingutasu (lühilaen) 7 € + intress
Kui pikk on lühilaen?
Kas on mõeldud koguintressi, mida laenuvõtja kogu laenuperioodi jooksul maksab või on lepingu sõlmimisel lisaks 7 €-le veel mingi intressist olenev sõlmimistasu? (Paluks näidet.)

Lepingutasu (pikk laen) 2% laenusummalt, kuid mitte vähem kui 7 €
Kui pikk on pikk laen? “Pika laenu” puhul intressi lepingutasu hulka ei loeta?

Üldse võiks portaalis olla laenukalkulaator, kus laenuvõtja näeks must-valgel oma kõiki laenuga seotud eelseisvaid kulusid ENNE, kui ta taotluse esitab… Paljud inimesed ei teagi mida % tähendab ja kui pole sõnaselgelt lahti räägitud, kas tegu on AASTA või KOGU LAENUPERIOODI protsendiga, siis ei saa isegi koolis käinud inimesed aru.

Sissemaksed tagatisfondi 1% - 4% laenusummast sõltuvalt skoorist.
Ilmselt seda sissemaksu peale laenukohustuste täitmist tagasi ei saa???

Lepingu ennetähtaegse lõpetamise tasu 5 € + 1 kuu intress
Kas laenuvõtja tasub ennetähtaegselt ära kogu laenatud raha ja intressid kuni ennetähtaegse lõpetamise päevani + 5 € + veel ühe kuu intressi? Või kuidagi teisiti? Miks üldse ennetähtaegset lõpetamist karistusväärseks loetakse?

Maksehäireregistri haldustasu 20 € - Mida see tähendab? Ja millal see rakendub?

Leppetrahv laenulepingu erakorralisel ülesütlemisel kuni 30 % laenusummast
Kas see on veel lisaks eelpool nimetatud “Lepingu ennetähtaegse lõpetamise” tasudele. Olen võtnud 10 000 5 aastaks laenu ja 2 aasta pärast selgub, et saaksin kogu summa kohe ära maksta … ja jumal hoidku, kui ma seda otsustaksin teha! Jube räige nöörimine! … Või on see trahv hoopis laenuandja ennetähtaegse väljaastumise eest?

Vabandust. Liiga pikk jutt sai ja liiga palju küsimusi ühekorraga… :(
McGill
Lühilaenud on 30, 60 ja 90 päeva. Lepingu sõlmimisel maksab laenaja kohe nii lepingutasu 7€ kui intressi. Näiteks 30-päevane lühilaen 300€ intressiga 30%. Kohe makstakse 7€ pluss 300*30%/12=7,50€. Kuu aja pärast tuleb tagastada 100€. Lühilaenudel on üksainus tagasimakse.
Pikad laenud on 6, 12, 24 ja 36 kuud. Pikki laene tagastatakse igakuiselt annuiteetgraafiku alusel. Lepingutasu on 2%, kuid mitte vähem kui 7€. See makstakse lepingu sõlmimisel. Intress laekub koos osamaksetega.
Kalkulaator on olemas ja tegelikult ongi kõik üsna kenasti lahti räägitud. Tagatisfondi sissemakseid laenaja tagasi ei saa, need jäävadki fondi. Nendest fond õigupoolest tekibki.
Lepingu ennetähtaegsel lõpetamisel tuleb tasuda intress laenujäägilt kuni lõpetamise hetkeni, 5€ ja lisaks veel ühe kuu intress. See on üsna leebe karistus. Ennetähtaegset lõpetamist kasutatakse väga sageli.
Maksehäireregistri haldustasu rakendatakse siis, kui leping on võlas ja portaal annab võla maksehäireregistrisse üles.
Ennetähtaegne lõpetamine ja erakorraline ülesütlemine on kaks erinevat asja. Ennetähtaegse lõpetamise teeb laenaja soovi korral ise, erakorralise lõpetamise teeb aga portaal juhul, kui muud meetodid võla sissenõudmiseks enam ei aita.
5-aastast laenu meil ei olegi, aga see on plaanis teha. Oletame, et viieaastasest 10'000€ laenust on kahe aastaga tagastatud 4'000€. Intress olgu 30%. Ennetähtaegsel lõpetamisel tuleb tasuda 5€ pluss ühe kuu intress jäägilt 6000€ ehk 6000*30%/12=150€.
Pole hullu, küsige aga, kuid veidi võiks juhendeid ikka ka lugeda.
Omaraha.ee
arne
Tänan info ja manitsuste eest!

Otsisin kõik menüüd läbi, aga kalkulaatorit ei leidnud ma kusagilt…

Ma ei kavatse iialgi Omaraha (ega ühtegi teist) laenu võtta, aga ikka oleks huvitav teada, mida mõtlevad või millele loodavad kasutajad, kes võtavad 52% 36 kuu laenu.

Kas laenajad teavad, et investorid näevad nende pärisnimesid oma investeeringute tabelis? (Nimede selline avaldamine tundub kuidagi kohatu… Nagu avalik häbipost… Vähemalt seni, kuni laenaja oma maksekohustusi korrektselt täidab võiks ta küll diskreetselt anonüümseks jääda.)

Oi-oi! Kas ka laenajad näevad, kes neile laenas??? - Kui nii, siis astun esimesel võimalusel sellest mängust välja.

Tagatisfond on teil päris nutikas leiutis. Põnev oleks selle statistikat näha… Huvitav, kas see on piisav, et kõik investorid oma raha õigeaegselt kätte saaksid? - Ja millal tagatisfondi summad käiku lastakse? - Vaevalt et otsekohe, kui tekib makseviivitus. - Eks ma seda õige varsti näen isegi oma virtuaalkontol. (“Virtuaalkonto” on küll väga kohatu nimevalik, aga see selleks.).

McGill
Laenajad näevad kes neile laenas ja investorid näevad kellele nad laenasid.

Virised täiesti mõttetute asjade üle. Kui ei meeldi, ära kasuta.
kaarel22
Tänan! See oli väärt nõuanne. Loobun tõepoolest… Paraku võtab see aega.
McGill
Intressist. Viige end turul toimuvaga kurssi. Võrrelge suurte pankade väikelaenude intresse, vaadake BIGpanka, SMS-laene jm. 52% ja 36 kuud ei ole tüüpiline näide, enamasti on intressid 35% kandis.
Pärisnimedest. Peale lepingu sõlmimist saavad nii laenaja kui investorid teineteise nime teada, sest leping sõlmitakse otse nende vahel. Pärast seda ei ole nimesid ju mõtet enam varjata. Mida on siin pistmist avaliku häbipostiga?
Tagatisfondist. Tore, et meil midagi nutikat ka leidub.
Omaraha.ee
arne
Kahetsen, et olen siia … sisse astunud.
Tänan veelkord ja soovin edu!

McGill
Tasub meeles pidada, et siin on tegemist sotsiaalpangandusega st. laenatakse inimeselt inimesele ja Omaraha on vaid keskkonnaks kus see teineteisele laenamine toimub.

Omaraha pole meelevaldselt intresse sätestanud vaid need kujunevad pakkumise ja nõudluse põhimõttel. Laenu riskantsus pikeneb ajas ja seepärast on pikemate laenude intressid ka kõrgemad. Kui hea keegi laenaja tegelikult on selgub alles siis kui on aeg tagasimakseteks. Kahjuks on nii, et oma laenu korralikult tagasi maksvate intress peab katma ka võlglaste tekitatud kahju, et tervik oleks piisavalt kasumlik. Täpselt sama lugu nagu poeski, kus oma kauba eest ausalt tasuvate käest saadud tulu peab katma pikanäpumeeste tekitatud kahju, et äri oleks jätkusuutlik.

Loomulikult tasub igaühel laenu võtta sealt kus tingimused endale kõige soodsamad on. Hea skooriga ja mõistliku (mitte tingimata maksimaalse) summa laenav isik saab laenu mõistliku intressiga.

Soov oma isikuandmete varjamiseks on kentsakas. Pole võimalik igas elusituatsioonis alati anonüümseks jääda. Suhtlemiseks võiks jääda vaoshoituks ja viisakaks - siin ei ole keegi kellegi vaenlane.
procyonlotor
See on küll pisut imelik ootus, et kui sa sõlmid teiste inimestega lepinguid, siis sa ei näeks nende nime ja nemad ei näeks sinu nime.

Leping on kokkulepe kahe inimese vahel ja kui kumbki ei tea, kellega ta lepingu sõlmis, siis oleks see minu arust kordades probleemsem olukord…
RahaFoorum
procyonlotor
/…/ Laenu riskantsus pikeneb ajas ja seepärast on pikemate laenude intressid ka kõrgemad. Kui hea keegi laenaja tegelikult on selgub alles siis kui on aeg tagasimakseteks. /…/

Võimalik, et ma olen pisut valesti aru saanud, aga olen pisteliselt jälginud statistika lehel portaali koondülevaadet ning mulle on jäänud mulje, et halbade laenude % alusel kipuvad kõige riskantsemad olema 12 ja 24 kuu pikkused laenud ning seda peaaegu kõigi skoorigruppide lõikes. Seega olen mina oma automaadi sättinud 36 kuu pikkuste laenudesse pisut madalama intressiga investeerima.

Kuigi oma sisetunde järgi oleksin procyonlotori väitega nõus, siis portaali koondstatistika näib rääkivat muud juttu. Või näeb keegi mu kirjelduses/mõttekäigus mõnd viga?

Mis puudutab, pärisnime ja isikukoodi avaldamises laenaja ja investori vahel, siis mulle tundub iseenesest asi loogiline ja õige. See pole küll vist päris hästi võrreldav analoogia, aga on ju börsiettevõtete aktsiaraamatudki oma tuhandete väikeaktsionäride nimede ja osalustega netis tasuta sirvitavad. Tõsi - siin tegevust alustades tuli see nimevärk mullegi väikese üllatusena, seega portaal võiks selle nüansi tegelikult “dumbuserite” jaoks kuhugi nähtavale kohale selgelt välja kirjutada.

Iseenesest natukese mõistan ka McGilli … kuigi ilmselt omamoodi. Ega minagi ei kipu (napi pooleaastase kasutuskogemusega) näiteks oma sõprade-tuttavate seas väga OR-st ega muudest rahapaigutustest rääkima, kuna olen tajunud nii mõnelgi korral kergelt üleolevat suhtumist, et mitte öelda halvakspanu - stiilis a la “Mis sa nüüd mõtled, et saad rikkaks vä?” Või et “Mis, sul on raha üle? Ilma ei karda jääda sellest?”. Tundub, et kui sul palgapäevaks pangaarve nulli pole aetud, siis pole sa õige eestlane :S

Laenajate eest ma aga oma identiteeti ei häbene grammigi. See on ju puhtalt äriline suhe. Ausal inimesel ei peaks ju olema midagi varjata, aga põhimõtteliselt võid ju investeerida siis juriidilise isikuna - laenulepingusse läheb ainult ettevõtte nimi ja reg.nr ning ka tulumaksuarvestus peaks halbade laenude osas olema mõistlikum.
stonecutter
Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Loan interest from 12%, loans for up to 5 years.

* This is a representative offer.

Log in